Állapotfelmérés

Főoldal / Állapotfelmérés

Állapotfelmérés

Az általános állapotfelmérés során felvesszük és rögzítjük a betegek fogászati státuszát (állapotát) a klinikai és röntgen vizsgálatok alapján. A vizsgálat során mindig végzünk rákszűrést. Javasolt évenként kontroll panoráma röntgen készítése, hogy kiszűrhessük az esetleges, nem látható kóros folyamatokat.

Állapotfelmérést érdemes évente végezni, míg ismert panaszok, kiterjedtebb fogászati problémák esetén félévente. Egyedi esetekben, kiterjedt fogínybetegségnél 3 havonta javasoljuk a vizsgálatot.

Fogkőeltávolítás

A fogak felszínén, az íny alatt kialakult lerakódásokat, elszíneződéseket manuálisan vagy ultrahangos készülékkel távolítjuk el. A kezelést polírozással fejezzük be.

Mikor ajánlott?

A kezelést javasolt egészséges fogazat esetén évente elvégezni, nagyobb mértékű fogkőképződés esetén félévente, illetve krónikus fogínygyulladás esetén terápiás céllal háromhavonta. A fogkőeltávolítás a legfontosabb és legalapvetőbb módszer az ínygyulladás és fogínysorvadás megelőzése céljából.

A kezelés menete

A fogkőeltávolítás történhet ultrahangos depurátor készülékkel vagy kézi eszközökkel.  A kezelést speciálisan képzett, dentálhigiénikus asszisztens végzi. A kezelés történhet ultrahangos depurátor készülékkel vagy manuális, kézi eszközökkel. Felületi érzéstelenítő géllel és/vagy lidocain spray-vel történő nyálkahártya-érzéstelenítést követően a fogkövet ultrahangos készülékkel távolítjuk el a fogak felszínéről, illetve az íny alól. A fogkőeltávolítás a legfontosabb megelőző módszere a fogínygyulladásnak, illetve krónikus fogínygyulladás esetén ez a fő terápiás módszer. Az ultrahangos kezelést követően, a felszíni elszíneződéseket nagynyomású, sűrített levegőt és speciális port szóró ún. homokfúvó készülékkel távolítjuk el, majd a fogak felszínét paszta segítségével, kefével, géppel polírozzuk.

Konzultáció

Rendelőnkben elvégzett állapotfelmérés (klinikai vizsgálat, röntgen vagy CBCT) segítségével személyre szabott kezelési tervet készítünk. Évi egyszeri állapotfelmérés ajánlott, ennek javasolt gyakorisága ismert panaszok, kiterjedtebb fogászati problémák esetén hat hónap. Komolyabb fogínybetegségnél a vizsgálatot három havonta javallott elvégeztetni, dentálhigiénés vizsgálattal kiegészítve.

Ezen esetekben a rákszűrés mindig a vizsgálat tárgyát képezi. Illetve javasoljuk egy panoráma röntgen évente egyszeri elkészítését, hogy észlelhessük az esetleges kedvezőtlen folyamatokat.