Csontpótlás

 

Csontpótló műtétek és arcüregemelés

Sérülés, baleset vagy hosszabb ideje tartó fog nélküli állapot következtében az állcsont mérete, csonttérfogata csökkenhet. Amennyiben az állcsont veszteség mértéke egy kritikus határt meghalad, implantációs műtét nem lehetséges csontpótlás nélkül, mert nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont az implantátum befogadására.

Az implantációhoz szükséges megfelelő mennyiségű csont kialakítása különböző típusú anyagokkal és műtéti technikákkal történhet

A műtétek típusai és menete

A felső állcsont magasságának megemelésére szolgáló módszer a sinus lift műtét. Az ejárással a felső állcsont fogakat hordozó részének (fogmeder vagy állcsontgerinc) a magasságát növeljük. Az állcsontgerinc szélességének növelésére úgynevezett onlay plasztikákat (lateralis vagy horizontális augmentáció) alkalmazunk, melynek során csontpótló anyaggal vagy saját csonttal történik az állkapcsok szélességének megnagyobbítása. Ezeket különböző típusú membránokkal fedjük, és 4-6 hónap csontosodás után az újonnan képződött csontba lehet implantálni.

Nagy méretű csontveszteség esetén ún. saját csontblokkokkal lehet megnagyobbítani az elsorvadt állcsontok méretét. Ennek során az állcsúcsból, az alsó állcsont bölcsességfog mögötti területéről vagy – nagy csontigény esetén – a csípőlapátból nyerhetünk csontot. A csontokat titáncsavarral rögzítjük az állcsonton, majd csontpótló anyaggal töltjük ki a réseket, és a felszíneket membránnal fedjük. A csavarokat a csontpótlás után az implantációs műtét során eltávolítjuk.

Az állcsúcsból illetve a bölcsességfog régióból kivett csontblokk műtétek ambuláns módon elvégezhetőek, míg a csípőcsont műtétek szájsebészeti műtőben zajlanak altatásban.

Arcüregemelés (sinus lift, sinus eleváció)

Ez a beavatkozás akkor indokolt, ha a felső kisőrlő, nagyőrlő fogak régiójában a csontozat nem megfelelő magasságú, így implantátum befogadására nem alkalmas. Ilyenkor az ún. arcüregemeléses csontpótló műtéttel megnagyobbítjuk a felsőállcsont csontmennyiségét.

Az arcüregemelés menete

  • A műtéti feltárást követően az arcüreg külső felszínén kialakított csontablakon keresztül megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, a nyálkahártya és a csont közé csontpótló anyagot vagy saját csontot helyezünk be, és zárjuk a nyálkahártyát.
  • Kisebb méretű csontpótlás esetén nem kell csontablakot képezni az arcüreg oldalfalán, hanem az implantátum számára kialakított furaton keresztül is bejuttatható a csontpótló anyag a kérdéses területre. Ez a módszer kevésbé megterhelő a páciensek számára, de nagyobb tapasztalatot igényel.
  • 4-6 hónap várakozási idő során a beültetett csontpótló anyag saját csonttá alakul.
  • A gyógyulási időszakot követően egy újabb műtét során behelyezzük az újonnan képződött csontba az implantátumokat, melyre a későbbiekben hidak készülhetnek.
  • Szerencsés esetekben a csontpótló műtéttel egy időben is elvégezhető az implantáció. Ez csak akkor lehetséges, ha olyan mennyiségű saját csont áll rendelkezésre, amiben el tudjuk érni a behelyezett implantátumok primer rögzítését. Ennek során az implantátum nyaki része a saját csontban helyezkedik el, a csúcsi része pedig a csontpótló anyagban, mely a gyógyulási időszak alatt rácsontosodik a behelyezett implantátumra.