Esztétikai fogászat

Főoldal / Esztétikai fogászat

 

Az esztétikai fogászat célja az egészséges, harmonikus fogazat kialakítása pácienseink igényeinek megfelelően. Kezeléseink során a lehető legkisebb mértékű beavatkozással igyekszünk elérni az eredetihez hasonló vagy annál jobb, esztétikusabb állapotot. A fogak helyreállítása érdekében esztétikai töméseket, porcelán héjakat és koronákat alkalmazunk.

 

Esztétikus fogtömések

A szuvasodott fogat esztétikus fogtöméssel, fájdalommentes módszerrel állítjuk helyre, a fog színével megegyező színű töméssel, így külső szemlélő számára nem észrevehető a tömés. Rendelőnkben a világ vezető tömőanyag gyártó cégeinek termékeivel dolgozunk.

Mikor ajánlott az esztétikus fogtömés?

Az esztétikus fogtömés kis és közepes kiterjedésű fogszuvasodások esetén alkalmazható töméstípus. Előnye, hogy a fog eredeti színével, szinte teljesen azonos pótlást lehet készíteni, így külső szemlélő számára nem látható a javított fogazat. Különböző technikákkal felhasználható mind a látható frontfogakon, a kisőrlő-, mind pedig a nagyőrlő fogakon.

Milyen tömőanyagot használunk?

Az esztétikus tömés kialakítása különböző típusú kompozit tömőanyagok felhasználásával történik. Rendelőnkben a világ vezető tömőanyag gyártó cégeinek termékeivel dolgozunk, így a fog helyreállítása a lehető legjobb minőségű anyagokkal történik. Tulajdonságaikból adódóan hosszútávon ezek az anyagok minimálisan zsugorodhatnak, illetve elszíneződhetnek, ezért bizonyos idővel cserére szorulhatnak.

 

Fogbetétek (inlay/onlay)

Az inlay kisőrlő vagy nagyőrlő fogak nagyobb hiánya esetén alkalmazott és a fogtechnikai labor által elkészített fogtömés típus, melynek előnye, hogy tartós, jól védi a fogat, nem zsugorodik. Bizonyos esetekben esztétikusabb és tartósabb eredményt tud biztosítani, mint a rendelői esztétikus tömések.

Mikor ajánlott az inlay?

A nagyobb, ínyszélt elérő vagy azt túlérő, kisőrlő, illetve nagyőrlő fogak szuvasodása esetén alkalmazott technikai megoldás. Az inlay előnye, hogy nem zsugorodik, tökéletes széli záródást lehet elérni fogínyszint alatti szuvasodás esetén is. Tartós és esztétikus megoldást jelenthet nagy méretű foganyag hiány esetén is.

Hogyan zajlik a kezelés?

Míg az esztétikai tömést egy alkalom alatt el lehet készíteni, a betéthez minimum két alkalom szükséges, és technikus készíti el a betétet. A fogorvos első alkalommal kipreparálja az üreget, kitisztítja a szuvas fogat, megfelelő formára alakítja a hiányzó fogrészt, erről lenyomatot vesz, majd a következő alkalomra a technikus elkészíti a betétet a hiányzó fogrészletbe. Ezt megfelelő előkezelés után a fogorvos beragasztja a helyére. A várakozási idő alatt ideiglenes tömőanyag kerül az üregbe.

Milyen típusú fogbetétek léteznek?

A fogbetétek típusait anyagaik szerint lehet csoportosítani. Megkülönböztetünk porcelán betétet, gradia vagy ceramage inlay-t, illetve nemesfém betétet. A porcelán betétnél tiszta porcelánból készül el a hiányzó fogrészlet, míg a gradia és ceramage inlay esetén speciális, nagy keménységű műanyagból készül el a betét. A nemesfém alkalmazása estén fogászati aranyból, vagy aranyra égetett porcelánból készül a fogbetét.

Héjak

Sérült, esztétikailag hátrányos, mosolynál látszódó frontfogak és a kisőrlők külső felszínének fedésére szolgáló módszer. Ezzel a módszerrel a fog külső felszínét tömőanyaggal vagy valamilyen porcelán leplezéssel fedjük.

Mikor ajánlott a héj alkalmazása?

A héj frontfogak és a kisőrlők külső felszínének sérülése esetén alkalmazható, amellyel tökéletes esztétikai eredményt lehet elérni. Előnyei a koronával szemben, hogy nem kell lecsiszolni a teljes fogat, csak a külső felszín érintett, kevésbé radikális beavatkozás, és esztétikailag tökéletes eredményt lehet vele elérni. Használatának vannak korlátai, ugyanis amikor kiterjedt a szuvasodás, illetve amikor nagyfokú harapási rendellenesség áll fenn, nem célszerű alkalmazni; ilyen esetben porcelán korona készítése javasolt.

A héjak típusai és a kezelések menete

A héjaknak különböző típusai léteznek, melyek abban különböznek egymástól, hogy milyen anyagot vagy milyen technikát használunk a fogak felszínének leplezésére.

Direkt héj

A legegyszerűbb a tömőanyagból elkészített, úgynevezett direkt héj, mely esetben a fogak sérüléseit, felszíni hibáit minimális korrekció után, tömőanyaggal fedjük, így egy szép, külső héj jön létre.

Porcelán héj

Ennél esztétikailag, funkcionálisan pontosabb és szebb megoldás a porcelán. A porcelán héjak készítése esetén a fog külső felszínét lecsiszoljuk, míg a hátsó felszín érintetlen marad. A fog külső felszínére a technikus készít egy a fogfelszínt tökéletesen fedő, az ínyszélhez pontosan illeszkedő porcelán héjat, amit a fogorvos ragaszt fel a fogak megfelelő előkészítése után. A porcelán héjaknak két típusa létezik. Az egyik a préskerámia, amikor tiszta porcelánból készül a héj, a másik pedig a cirkónium vázra égetett porcelán héj, amikor a héjnak van egy cirkónium váza, és erre égetik rá a porcelánt. Mind a kettő esztétikailag tökéletes megoldást eredményez, de a cirkónium héj az egyszerű kerámiával szemben erősebb.

Gyökérkezelés

A fogak belsejében található ereket, idegeket tartalmazó kötőszövet különböző külső hatások (fogszuvasodás, nagy méretű tömés, fog eltörése, kopása) következtében károsodhat. Súlyosabb esetben a folyamat visszafordíthatatlan, és a fog elhalhat, gyulladásos folyamat alakulhat ki a gyökércsúcsok felett a csontban. Ezekben az esetekben a fogakat gyökérkezeléssel tudjuk megmenteni.

Mikor van szükség gyökérkezelésre? 

A fogak vitalitásáért felelős erek, idegek a fogak belsejében, az ún. fogpulpában (fogbélszövet) találhatók. A fogbélszövet számos hatás következtében károsodhat, amennyiben az azt védő korona, illetve gyökérszövet védekezőképessége csökken. A károsító tényező lehet fogszuvasodás alapján kialakuló bakteriális fertőzés, hő- kémiai vagy sérülés, kopás okozta ártalom.

A fogbél spontán gyógyulhat, de súlyosabb esetekben visszafordíthatatlanul károsodik. A károsodás következtében erős lüktető fájdalom, illetve tünetmentesen a fog elhalása alakulhat ki. Ezekben az esetekben a fogak megmentése gyökérkezeléssel lehetséges.

A kezelés menete

A gyökérkezelésnek két fontosabb fázisa különíthető el. Helyi érzéstelenítést követően a fog koronáján keresztül feltárjuk és feltágítjuk a fog gyökércsatorna-rendszerét (trepanáció), majd a folyamat második részében speciális gyökértömő anyaggal résmentesen lezárjuk azokat (gyökértömés). A kezelés előtt a pontos diagnózis felállításához röntgenfelvételeket készítünk, hogy feltérképezzük az anatómiai részleteket (gyökércsatornák száma, formája, lefutása, gyulladások kiterjedése, lokalizációja), majd a kezelés befejezése után ismételten röntgennel ellenőrizzük a gyökérkezelés sikerességét.

A kezelés lépései részletesen

A kezelés előtt röntgenfelvételt készítünk, amelyen megmérjük a gyökércsatorna hosszát, majd ellenőrizzük a fog vitalitását.

Érzéstelenítés után a fogbél, illetve gyökércsatornák feltárása, az ideg- és gyulladt szövetek eltávolítása következik, majd ellenőrizzük a csatornák hosszát. A csatornákat kézi, illetve gépi eszközökkel tágítjuk, tisztítjuk, és átöblítőanyagokkal, valamint műszeresen (lézerrel) fertőtlenítjük. A csatornákat speciális, végleges gyökértömő anyagokkal letömjük, de makacs gyulladás esetén előzetesen több alkalommal is gyógyszeres gyökértömésben részesülhet a páciens.

A fogkorona restaurációja a következő lépés, ami lehet betét, korona vagy fogtömés.

A kezelés után kontroll röntgenfelvételt készítünk.

A foggyulladás előrehaladottabb folyamata során a fogbélben tenyésző baktériumok lebontják a pulpa szövetét, melynek következtében bomlástermékek szabadulnak fel a csatornában. Ez a fog érzékenységét, lüktető fájdalmát okozhatja. A páciens úgy érezheti, mintha a foga kiemelkedne a fogágyból. Amennyiben a folyamat ráterjedt a gyökércsúcs körüli csontállományra is, ott gyulladásos folyamatot indÍthat, melynek következtében a fog gyökere körül granuloma (kisebb méretű) vagy ciszta képződhet. Ez a röntgenfelvételen sötét árnyék formájában ábrázolódik.

A kezelés során alkalmazott műszerek és anyagok

Apex lokátor: gyökércsatorna bemérésre szolgáló elektromos műszer.

Gépi csatornatágító: a csatornák mechanikai tisztítására, szélesítésére, feltárására használt elektromos műszer

Kémiai átöblítő anyagok: Na hypoclorit, csatornafertőtlenítés

Papírcsúcsok: steril papírszálak

Sealerek: antimikrobális szigetelőanyagok (AH+)

Guttapercha: csatorna tömítés

Fogfehérítés

Az eljárással a sötétebb árnyalatú fogakat több árnyalattal világosabbá tudjuk tenni. Fogkőeltávolítással és polírozással kötjük össze, hogy a fehérítés hatékonyabb legyen. Megfelelő ápolással a kezelés után is sokáig meg tudja őrizni fogai fehérségét!

Kezelés előtt

A fogfehérítés feltétele az ép, sérülésmentes vagy tömésekkel hézagmentesen javított fogsor. A kezelés elején fontos a fogkő eltávolítás, a fogak felszínének polírozása, hogy a fehérítő anyag a fogak felszínén közvetlenül tudja kifejteni a hatását.

Kezelés után

A fogfehérítés átlagosan 3-4 árnyalattal világosítja az eredeti színhez képest a fogakat, majd fokozatosan az egyedi fogszerkezettől függően visszanyerik eredeti, sötétebb színüket. Késleltetni a magasabb színanyagú ételek, italok fogyasztásának mérséklésével tudjuk. A túl gyakori fehérítés károsíthatja, repedezetté teheti a fogzománcot, ezért nem javasolt egy-két évnél gyakrabban végezni. Nem ajánlott a kezelés elvégzése 18 éves kor alatt.

Otthoni fogfehérítés

Ebben az esetben saját fogakra mintázott egyéni fogfehérítő sínt készítünk, melybe éjszakánként a páciens saját magának adagolja a fogfehérítő anyagot, és az azt tartalmazó sínben kell aludni, vagy naponta néhány órát eltölteni. A kezelés hossza általában néhány hét. Hosszútávú, túl rendszeres viselése nem ajánlott. Az otthoni kezelés előnye, hogy saját magának tudja beosztani a kezelés idejét, otthon végezhető, és olcsóbb, mint a rendelői fogfehérítés. Ha nagyobb biztonságban érzi magát orvosi felügyelet mellett – hiszen így a hatások, mellékhatások jobban kontrollálhatók –, akkor javasoljuk a rendelői fehérítést.

Rendelőben történő kezelés

Ebben az esetben a rendelőben, orvosi-dentálhigiénikusi felügyelet mellett végezzük a fehérítést. A folyamat első lépéseként a páciens ínyére úgynevezett ínyvédő maszkot helyezünk fel, melynek szerepe az íny védelme a fogfehérítő anyag hatásával szemben. A továbbiakban a fehérítő anyag típusától függően 1×30 perc vagy 3×15 perc időtartamig a fogak felszínére felvitt anyagot plazmalámpával (Beyond WhiteSpa), vagy ledlámpával (Zoom) világítjuk meg. Szükség esetén orvosi ellenőrzés mellett további kiegészítő fehérítő kezelést alkalmazhatunk. A kezelést követően a fogak felszínének érzékenységét csökkentő anyaggal ecseteljük a fogakat, ami egyúttal segíti a fogzománc regenerációját. A rendelői módszer előnye, hogy gyorsabb, és mivel szakember felügyelete mellett történik, az esetleges káros hatást időben meg lehet akadályozni.

A kezelések során használt eszközökről és anyagokról a Fogászati technológia oldalon olvashat.