Fogpótlás

Főoldal / Fogpótlás

 

A foghiány mértékétől, jellegétől függően különböző megoldások állnak rendelkezésére, melyekkel helyreállíthatjuk fogai épségét. Elérhető megoldásaink többek között a hidak, koronák, fogbetétek, teljes fogsor készítése. Az egyes kezelésekről további információt megtudhat oldalainkon.

Korona

A koronák teljes felületén körbeveszik a sérült vagy szuvasodott fogat. Alkalmazásuk esetén a fog teljes külső felszínét szükséges lecsiszolni, és a ráhelyezett korona védi és helyreállítja a károsodott fogat.

Típusai

A koronákat két csoportba oszthatjuk attól függően, hogy milyen anyagból készítjük őket továbbá megkülönböztetünk ideiglenes és végleges koronát.

Az ideiglenes koronát csak átmeneti viselésre készítjük, a fogcsonk védelme, illetve esztétikai pótlás céljából. Ennek az anyaga általában akrilát műanyag.

A végleges koronák fajtái 

Fém korona: lehet aranyból, vagy valamilyen fogászati fémből – ezt manapság esztétikai hátránya miatt ritkán alkalmazzuk.

Fémkerámia korona: a fogfelszínnel érintkező korona váz fémből (aranyból, titánból vagy fogászati fémből) készül, a leplezés pedig porcelánból, így az eredeti fogazathoz hasonló vagy annál szebb eredményt érhetünk el.

Cirkónium-porcelán korona esztétikailag a legelőnyösebb megoldások közé tartozik. Ebben az esetben a fog felszínével érintkező koronai rész cirkóniumból készül, és erre kerül a porcelánból készült leplezés.

Porcelán korona (préskerámia)esztétikailag a legelőnyösebb megoldások közé tartozik. Tiszta porcelánból készül. Hátránya, hogy sérülékenyebb a többi koronatípushoz képest.

Tiszta cirkónium korona („full cirkon” korona) esetén a koronát csak cirkóniumból készítik porcelán leplezés nélkül. Esztétikailag előnyös és kevésbé sérülékeny a porcelán leplezésű koronákhoz képest. Hátránya, hogy az egyedi színárnyalatokat kevésbé lehet kialakítani, mint a porcelán leplezés esetén.

A fogak előkészítése:

  • A fogak előkészítése a következő módokon történhet:

  • tangencionális preparálással, melynek során a fog-fogíny határon csak elvékonyítjuk a fog koronai részét, biztosítva ezzel a készülő korona esztétikus ínyszéli zárását. Ez a módszer könnyebben kivitelezhető, azonban ínygyulladást okozhat, amennyiben nem megfelelő mélységig vezetik az ínyszél alá a koronai felszínt.

  • vállas preparálás: ennek során az ínyszél szintjében a fogorvos vékony peremet képez. Előnye, hogy pontosabb fogszéli záródást biztosít, melyre az elkészülő korona pontosan felfekszik, és kisebb a gyulladás veszélye. Ez a módszer bonyolultabb eljárás, és a technikus részéről nagyobb fokú felkészültséget igényel.

A fogkorona készítésének menete

  • 1. lépés: a fog megfelelő formájú lecsiszolása. A fog felületének előkészítése után két fázisban lenyomatot veszünk a fogsorról, rögzítjük az alsó, felső fogsor viszonyát. Ez azért szükséges, hogy a technikus megfelelő magasságú és a szemben lévő fogakkal harmonizáló felszínű koronát tudjon létrehozni. A lenyomat alapján a technikus két-három nap alatt elkészíti a korona vázát. Ez készülhet cirkóniumból, orvosi fémből, aranyból vagy titánból.

  • 2. lépés: az elkészített váz bepróbálása, melynek során a fogorvos ellenőrzi annak pontosságát, a készülő korona és a lepreparált fog egymáshoz való viszonyát, a váz széli záródását és a megfelelő harapási magasságot.

  • 3. lépés: az ún. fény nélküli vagy matt próba a vázpróbát követő 2-3. napon történik. Ennél a lépésnél a korona már majdnem kész állapotban van, a fémvázra már felépítette a technikus a porcelán leplezést, de az utolsó réteg porcelán még nem került fel. Ennél a lépésnél ellenőrizzük, hogy a porcelán korona mérete, alakja, színe harmonikusan illeszkedik-e a meglévő fogak közé. A beteg kívánsága szerint ekkor még a készülő pótlás módosítható.

  • 4. lépés: egy nappal a matt próba után történik, amikor az előző próbák során ellenőrzött kritériumoknak megfelelően véglegesített koronát a fogorvos beragasztja a lecsiszolt csonkra. A beragasztás történhet véglegesen vagy ideiglenes ragasztóval. Végleges beragasztás esetén a korona már csak mechanikai károsodás árán távolítható el. Ideiglenes ragasztást akkor alkalmazunk, ha a későbbiekben várható a módosítás igénye a páciens vagy a fogorvos részéről.

Hidak

A fogak közötti foghiányok pótlására szolgáló technika, melynek során a foghiányt határoló fogakat lecsiszoljuk, hogy pillérként tartsák a rajtuk rögzülő hidat. A hidak hasonlóan a koronákhoz, cirkónium vagy fém vázra ráégetett porcelánból épülnek fel.

A fogak közötti foghiányok pótlására szolgáló technika, melynek során a foghiányt határoló fogakat lecsiszoljuk, hogy pillérként tartsák a rajtuk rögzülő hidat. Ezen pilléreken keresztül a váz segítségével összekötjük a koronákat, ezzel megalkotva az áthidalást, nevének megfelelően a hidat. A hidak hasonlóan a koronákhoz, cirkónium vagy fém vázra ráégetett porcelánból épülnek fel.

A kezelés menete

A híd elkészítésének első lépése a hiányt határoló fogak lecsiszolása. Ez helyi érzéstelenítés mellett történik.

A hidak elkészítésének további lépései azonosak a fogkoronák elkészítésével.

Műfogsor/protézis

Nagyobb kiterjedésű- és teljes foghiányok pótlására szolgáló, kényelmes, kivehető, egyszerű megoldás.

Teljes kivehető műfogsor

Teljes kivehető műfogsort akkor alkalmazunk, amikor teljes foghiány alakult ki valamelyik vagy mindkét állcsonton. A fogsor elkészítésének első lépéseként lenyomatot vesz a fogorvos, ezután többszöri próbával az eredeti harapásnak megfelelő, esztétikailag elfogadható, magas színvonalú pótlást képez. A teljes kivehető műfogsornak két része van, egy alaplemez, ami az állcsontokon támaszkodik, érintkezik a nyálkahártyával. Az alaplemez készülhet fémből vagy műanyagból, illetve a kettő kombinációjából.

A másik része a fogak, melyek az alaplemezben helyezkednek el. A felső állcsontra helyezett teljes kivehető fogsor esetén a szájpadlást az alaplemez fedi, ami a pácienseknek sokszor kényelmetlenséget okoz, több hétig is eltarthat, míg megszokják. Viselése az ízérzés, illetve a beszéd megváltozásával jár, azonban néhány hét használat után a páciensek teljes mértékben hozzászoknak. Amennyiben az anatómiai viszonyok nem engedik meg, hogy pontosan simuljon az állcsont nyálkahártyájához, a kivehető fogsor mozoghat az állcsontokon. Ilyen esetekben protézisragasztó használata szükségszerű, ami helyben tartja evés, illetve beszéd közben a fogsort.

Részleges kivehető műfogsor

A részleges kivehető fogsort nem teljes foghiány esetén alkalmazzuk. Ebben az esetben a megőrzött saját fogakra porcelán koronát készítünk, melyeket precíziós, nem látható rögzítő elemekkel egészítenek ki és ezen elemeken keresztül lehet biztosítani a hiányzó fogakat pótló kivehető rész fixálását. Ez a verzió kényelmesebb, mert kisebb és vékonyabb alaplemezt alkalmazunk, mely egy könnyebben tisztítható, kényelmes viselet. Részleges kivehető fogpótlás esetén nem látható a rögzítés helye a korona és a fogsor között.

A részleges kivehető fogpótlásnak az egyszerűbb változata, amikor a technikus nem alkalmaz rejtett horgonyzási megoldást, hanem úgynevezett fém ínykapocs segítségével rögzül a fogsor a fogakon vagy koronákon. Ez egyszerűbb, olcsóbb megoldás, de esztétikailag hátrányos, hiszen a rögzítő elemek látszanak.

Gyökércsapos fogpótlás

A gyökércsapos fogpótlásnál a foghiányt pótló koronát a gyökércsatornába vezetett csappal rögzítjük. Abban az esetben alkalmazzuk, amikor a fogíny feletti része nagy mértékben sérült, károsodott, viszont a gyökér egészséges, jó állapotban van.

A kezelés menete

Első lépésként ilyen esetekben az érintett fogakat gyökérkezelni kell, majd a foggyökérben egy furatot képez a fogorvos, lenyomatot vesz, ami alapján a technikus elkészíti a fog hiányzó részét fémből vagy cirkóniumból. A csapnak két része van: egy hosszú a gyökérbe benyúló nyúlvány, amely a rögzítést szolgálja, illetve a fog hiányzó koronai részét pótló lecsiszolt foghoz hasonló formájú sapka. A sapkára készül a korona, pótolva a hiányzó fogat. Ezzel a technikával megmenthetők a letört, nagymértékben károsodott koronájú fogak, így nem kell őket eltávolítani.

A gyökérkezelés menetéről további információkat az Esztétikai fogászat menüpontban talál.


Eljárások a fogpótlásban

Egyéni harapás-beállítás

Nagyobb méretű fogpótlások (hidak, fogsorok) esetén javasolt a harapás egyéni meghatározása. Megfelelő speciális eszközök (egyéni értékű artikulátorok) alkalmazásával meg tudjuk határozni a páciens optimális harapási viszonyait és az állkapocs-ízület optimális terhelését.

Menete

  • 1. lépés: megfelelő eszközökkel rögzítjük a páciens harapási viszonyait

  • 2. lépés: ún. egyéni értékű artikulátorokban rögzítjük az alsó-felső harapási viszonyokat

  • 3. lépés: a rögzített értékeknek megfelelően a technikus elkészíti az optimális harapási viszonyokat visszaadó fogpótlást.

Előnye: pontosabb, kényelmesebben használható fogpótlás készíthető. Az eljárás segítségével minimalizálható a fogpótlás elkészítése utáni állkapocs-ízületi problémák kialakulásának veszélye. Hátránya: a fogpótlás elkészítésének idejét megnöveli, többszöri megjelenést igényel és magasabb költséget jelent.

A kezelések során használt eszközökről és anyagokról a Fogászati technológia oldalon olvashat.