Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dhdental/public_html/hu/wp-content/themes/dental-clinic/framework/function/template-functions.php on line 570


A héjak típusai és a kezelések menete

A héjaknak különböző típusai léteznek, melyek abban különböznek egymástól, hogy milyen anyagot vagy milyen technikát használunk a fogak felszínének leplezésére.

Direkt héj

A legegyszerűbb a tömőanyagból elkészített, úgynevezett direkt héj, mely esetben a fogak sérüléseit, felszíni hibáit minimális korrekció után, tömőanyaggal fedjük, így egy szép, külső héj jön létre.

Porcelán héj

Ennél esztétikailag, funkcionálisan pontosabb és szebb megoldás a porcelán. A porcelán héjak készítése esetén a fog külső felszínét lecsiszoljuk, míg a hátsó felszín érintetlen marad. A fog külső felszínére a technikus készít egy a fogfelszínt tökéletesen fedő, az ínyszélhez pontosan illeszkedő porcelán héjat, amit a fogorvos ragaszt fel a fogak megfelelő előkészítése után. A porcelán héjaknak két típusa létezik. Az egyik a préskerámia, amikor tiszta porcelánból készül a héj, a másik pedig a cirkónium vázra égetett porcelán héj, amikor a héjnak van egy cirkónium váza, és erre égetik rá a porcelánt. Mind a kettő esztétikailag tökéletes megoldást eredményez, de a cirkónium héj az egyszerű kerámiával szemben erősebb.

Lumineer héj

Az ilyen típusú héjak felhelyezése nem minden páciens esetében lehetséges, ugyanis a fogak és a harapási viszonyok nagyfokú szabálytalansága korlátot szabhat az alkalmazhatóságának. A lumineer héj felhelyezéséhez nem kell a fogakat kívülről lecsiszolni, csak a felszíni egyenetlenségeket szükséges elsimítani (kontúrozni). A művelet után a fogorvos lenyomatot vesz precíziós lenyomatanyaggal, majd a minta alapján az erre szakosodott fogtechnikai labor speciálisan erre a célra kifejlesztett porcelánból készít kontaktlencse vastagságú héjakat, melyeket a fogorvos megfelelő előkészítés után felragaszt a fog külső felszínére.