Implantáció

Implantáció

Mikor ajánlott?

Az implantációs fogpótlás egy vagy több foghiány esetén vagy teljes foghiánynál javasolt, ha szeretnénk elkerülni a hiányt határoló fogak lecsiszolását  vagy kivehető fogsorral történő fogpótlást. Az implantáció másik előnye a hagyományos fogpótlásokhoz képest, hogy elkerülhető a kivehető fogsor viselése vagy a kivehető fogsor stabilabb viselését teszi lehetővé, amennyiben fix pótlás elkészítése nem lehetséges. Az implantáció egy műtéti beavatkozással járó eljárás, hosszadalmasabb, és többszöri alkalommal történő kezelést igényel.

Az implantáció feltételei: megfelelő szájhigiéné, megfelelő mértékű csontkínálat, ami azért szükséges, hogy megfelelő nagyságú implantátumot tudjunk beépíteni, ami képes elviselni az őt terhelő rágóerőt. Kizáró tényező a nagymértékű dohányzás, nem kezelt cukorbetegség, valamint biszfoszfonát típusú csontritkulásra szedett gyógyszer hosszú távú szedése.

Mire számíthatunk hosszú távon?

Várható élettartama az implantáció technikai és műtéti fejlődésével egyre hosszabb; elsősorban az implantátum típusa, a szájhigiéné, egyedi biológiai adottságok és a műtét megfelelő tervezése befolyásolja. A várható átlagos élettartam hasonló vagy hosszabb, mint a saját fogra készült hídmunkáké, átlagosan 15 év. Az implantációs fogpótlás sérülésének jelei a hidak, koronák mozgathatósága, ínygyulladás, nagymértékű fogínyveszteség és csontsorvadás az implantátumok körül. Megoldási lehetőségek: hidak, koronák, szükség esetén implantátum cseréje, parodontológiai, regeneratív műtétek az implantátumok körül.