Csontpótló műtétek és arcüregemelés

Sérülés, baleset vagy hosszabb ideje tartó fog nélküli állapot következtében az állcsont mérete, csonttérfogata csökkenhet. Amennyiben az állcsont veszteség mértéke egy kritikus határt meghalad, implantációs műtét nem lehetséges csontpótlás nélkül, mert nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont az implantátum befogadására.

Az implantációhoz szükséges megfelelő mennyiségű csont kialakítása különböző típusú anyagokkal és műtéti technikákkal történhet

A műtétek típusai és menete

A felső állcsont magasságának megemelésére szolgáló módszer a sinus lift műtét. Az ejárással a felső állcsont fogakat hordozó részének (fogmeder vagy állcsontgerinc) a magasságát növeljük. Az állcsontgerinc szélességének növelésére úgynevezett onlay plasztikákat (lateralis vagy horizontális augmentáció) alkalmazunk, melynek során csontpótló anyaggal vagy saját csonttal történik az állkapcsok szélességének megnagyobbítása. Ezeket különböző típusú membránokkal fedjük, és 4-6 hónap csontosodás után az újonnan képződött csontba lehet implantálni.

Nagy méretű csontveszteség esetén ún. saját csontblokkokkal lehet megnagyobbítani az elsorvadt állcsontok méretét. Ennek során az állcsúcsból, az alsó állcsont bölcsességfog mögötti területéről vagy – nagy csontigény esetén – a csípőlapátból nyerhetünk csontot. A csontokat titáncsavarral rögzítjük az állcsonton, majd csontpótló anyaggal töltjük ki a réseket, és a felszíneket membránnal fedjük. A csavarokat a csontpótlás után az implantációs műtét során eltávolítjuk.

Az állcsúcsból,illetve a bölcsességfog régióból kivett csontblokk műtétek ambuláns módon elvégezhetőek, míg a csípőcsont műtétek szájsebészeti műtőben zajlanak altatásban.

Arcüregemelés (sinus lift, sinus eleváció)

Ez a beavatkozás akkor indokolt, ha a felső kisőrlő, nagyőrlő fogak régiójában a csontozat nem megfelelő magasságú, így implantátum befogadására nem alkalmas. Ilyenkor az ún. arcüregemeléses csontpótló műtéttel megnagyobbítjuk a felsőállcsont csontmennyiségét.

Az arcüregemelés menete

 • A műtéti feltárást követően az arcüreg külső felszínén kialakított csontablakon keresztül megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, a nyálkahártya és a csont közé csontpótló anyagot vagy saját csontot helyezünk be, és zárjuk a nyálkahártyát.

 • Kisebb méretű csontpótlás esetén nem kell csontablakot képezni az arcüreg oldalfalán, hanem az implantátum számára kialakított furaton keresztül is bejuttatható a csontpótló anyag a kérdéses területre. Ez a módszer kevésbé megterhelő a páciensek számára, de nagyobb tapasztalatot igényel.

 • 4-6 hónap várakozási idő során a beültetett csontpótló anyag saját csonttá alakul.

 • A gyógyulási időszakot követően egy újabb műtét során behelyezzük az újonnan képződött csontba az implantátumokat, melyre a későbbiekben hidak készülhetnek.

 • Szerencsés esetekben a csontpótló műtéttel egy időben is elvégezhető az implantáció. Ez csak akkor lehetséges, ha olyan mennyiségű saját csont áll rendelkezésre, amiben el tudjuk érni a behelyezett implantátumok primer rögzítését. Ennek során az implantátum nyaki része a saját csontban helyezkedik el, a csúcsi része pedig a csontpótló anyagban, mely a gyógyulási időszak alatt rácsontosodik a behelyezett implantátumra.

Fogínybetegségek és parodontológiai műtétek

A fogászati betegségek között tapasztalt leggyakoribb problémák a különböző típusú fogínybetegségek. Tünetei a duzzadt, vörös, vérző íny, súlyosabb esetekben kilazult, mozgó fogak. Akut és krónikus formáját különböztethetjük meg a tünetek és a kórlefolyás alapján.

Fogínybetegség tünetei

Akut folyamat esetén gennyes, duzzadt, vörhenyes, vérző íny látható, gyakran a fogak koronai részére is ránőve. Krónikus formában a fogínygyulladás legszembetűnőbb tünete, a duzzadt, vörös, fogmosáskor vérző fogíny, az íny visszahúzódása, elsorvadása a fognyak körül.

Parodontológiai kezelések

Az akut fogínybetegség sürgős parodontológiai kezelése indokolt. A kezelés során feltárjuk a duzzadt ínyt és eltávolítjuk az ott lerakódott gyulladásos kötőszöveteket, gennyet, majd lokális és szájon keresztül adott antibiotikumos kezelésben részesül a páciens.

A krónikus betegség kezelése nyitott és zárt tisztítással, ún. kürettel történik.

 • Zárt kürett esetén helyi érzéstelenítés mellett (injekció) ultrahangos depurátor készülékkel és mechanikai eszközökkel kitisztítjuk a fogak körül az íny alatti területeket és a szabaddá vált gyökerek felszínét, majd szükség esetén antibiotikumos kezelésben részesül a páciens.

 • Nyitott kürett esetén sebészileg feltárjuk az ínyt a fogak körül, majd ultrahangos készülékkel és/vagy kézi eszközökkel eltávolítjuk a foggyökerek körül és a csont felszínéről az ott kialakult gyulladásos kötőszövetet, lerakódásokat, kitisztítjuk a foggyökér körül kialakult csonttasakokat. Ezután az ínyt öltésekkel zárjuk, fedjük a műtéti területet. A varratszedés ideje 7-14 nap közé esik.

A krónikus fogínygyulladás nagyon gyakran foggyökerek körüli csontfelszívódáshoz vezethet, ami nagyfokú fogínysorvadással, ínyveszteséggel jár. A folyamat következtében a fogak kilazulnak, elmozdulhatnak eredeti helyzetükből. Súlyos fogínygyulladás és fogínysorvadás kialakulása esetén a fogak mozgathatósága olyan mértékűvé válhat, hogy a páciens elveszítheti a mozgó fogait.

Ínytasak műtétek

 • A tasakokból eltávolítjuk a csontveszteség helyén kialakult gyulladt kötőszövetet, és amennyiben lehetséges, csontpótlóval vagy a csontnövekedést serkentő, növekedési faktort tartalmazó gélszerű anyagokkal (Emdogain vagy saját vérből készített vérlemezke koncentrátum: PRF) töltjük fel a hiányzó csont helyét, majd membránnal fedjük a csontpótolt területet.

  A membrán szerepe a csontpótló anyag védelme, a kóros nyálkahártya burjánzás beterjedésének megakadályozása. A membrán anyaga az esetek többségében természetes eredetű, felszívódó kollagén.

 • A felszívódó membrán fölött zárjuk az ínyt.

 • A műtétet követően fokozott szájhigiéné, rendszeres ellenőrzés szükséges.

 • A varratok eltávolítása általában 2 héttel a műtét után történik.

Ínyplasztikai műtét

Az íny esztétikai problémákat okozó ínyvesztesége ún. ínyrecesszió kezelésére ínyplasztikai műtéteket lehet alkalmazni. A műtétek során valamilyen lassan feszívódó kollagén membránt vagy szájpadlásból nyert saját ínyszövetet helyezünk el a hiányzó feszes íny helyére, és ráhúzzuk vagy hozzávarrjuk megfelelő lebenyképzési technikával a meglevő íny.

Ínyplasztikai műtétet javasolt alkalmazni olyan esetekben is, amikor a behelyezett implantátum nyaka körül nincs megfelelő szélességű letapadt, feszes íny. A feszes íny kialakítása céljából az implantátum körül az előzőekben leírt ínyplasztikai műtétek kivitelezése javasolt. Az implantátum körül végzett beavatkozás célja, hogy feszes íny kialakításával csökkentsük az implantátumot érő terhelést, növeljük az implantátum nyaka körüli terület tisztíthatóságát.

A műtétek nem fájdalmasak, viszont a műtétet követően kisebb duzzanat, fájdalom jelentkezhet. Varratszedés általában 2 héttel a műtét után történik.

A fogínybetegségek megelőzése

A krónikus és akut fogínygyulladás megelőzésében legfontosabb eszköz a gyakori, 3-4 havonta történő ultrahangos tisztítás, fogkőszedés. Kialakult csontveszteséggel járó fogínygyulladás esetén többszöri parodontológiai beavatkozásra lehet szükség, melynek során eltávolítjuk – a már említett nyitott kürett műtéttel – a gyulladásos szöveteket. Az íny és fogíny veszteségeket különböző csontpótló eljárásokkal pótolhatjuk, illetve az esztétikailag és funkcionálisan károsodott nyálkahártyát ínyplasztikai műtétekkel lehet helyreállítani.

Fogeltávolítás

A fogeltávolítások fő oka a fogak olyan nagy mértékű károsodása, amikor konzerváló technikai módszerekkel (gyökérkezelés, fogtömés, fogpótlás) nem lehet menteni a fogakat, illetve olyan mértékű fogágy-gyulladás alakul ki, hogy ennek következtében a fog nagymértékben mozgathatóvá válik, és koronafelhelyezésre, tömésre már alkalmatlan. A fogak eltávolítása történhet egyszerűen fogóval normál fogászati fogeltávolítás keretén belül, vagy sebészi úton, amikor sebészi feltárást követően távolítjuk el a fogat, foggyökeret, majd a fogínyt zárjuk öltésekkel.

Mikor van szükség bölcsességfog eltávolítására?

A bölcsességfog eltávolítása abban az esetben indokolt, amikor a bölcsességfog nem tud megfelelő pozícióba előtörni, vagy szabálytalan pozícióban helyezkedik el. A nem megfelelő helyzetben nőtt bölcsességfogak, illetve a félig kinőtt vagy ki nem nőtt fogak fertőző gócként szolgálhatnak a szervezetben, és/vagy harapási rendellenességet, szabálytalan fogazat kialakulását okozhatják.

A bölcsességfog eltávolításának menete

 • A bölcsességfogak leggyakoribb eltávolítási módja a sebészi fogeltávolítás, melynek során sebészi feltárást követően a bölcsességfogat – a mellette elhelyezkedő őrlőfogak megkímélése mellett – eltávolítjuk, majd a nyálkahártyát varratokkal zárjuk. A varrateltávolítás egy héttel a műtét után történik.

 • Veszélyek: az alsó bölcsességfogak eltávolításának legfőbb veszélye az idegsérülés, amennyiben a gyökere belenőtt az idegcsatornába vagy érinti azt. Ha az idegcsatorna megsérül, átmeneti vagy tartósabb alsó ajakzsibbadás alakulhat ki.

 • Bölcsességfog eltávolítást követően az esetek döntő többségében antibiotikumos kezelés, fájdalomcsillapítás, valamint a műtéti terület külső hűtése szükséges a kialakuló duzzanat csökkentése, illetve a későbbi csontgyulladás kialakulásának megelőzésének céljából.

A kezelések során használt eszközökről és anyagokról a Fogászati technológia oldalon olvashat.